VOLUNTARIAT
1. Introducció
TEAcompanyo Associació és una entitat sense ànim de lucre.
L'Associació va ser creada en 2023 per un grup de pares i mares amb fills amb Neurodiversidad, amb el propòsit principal de cobrir les necessitats a la comarca de la Selva i millorar la qualitat de vida d'aquestes persones i la de les seves famílies.
Actualment, l'associació atén al voltant de 20 famílies, i és l'única entitat amb àmbit d'actuació a la comarca de la Selva interior que dona cobertura tant a la persona diagnosticada d'un Trastorn de l'Espectre Autista TEA, TDAH i altres neurodivergencias, com les seves famílies.
2. Justificació
Entre els diferents objectius de l'associació, un d'ells és la defensa al dret a l'oci dels nens i nenes i nois i noies que atenem, així com millorar les habilitats socials i les relacions entre els iguals.
Perseguint aquests objectius, un dels serveis que oferim són activitats d'oci entre usuaris de l'associació de caps de setmana, agrupant-los en funció de l'edat de cadascun d'ells.
Són en aquests grups d'oci on el voluntariat de l'associació té un paper actiu, on acompanyats per psicòlegs de l'associació, dinamitzen i acompanyen el grup a les diferents activitats que s'organitzen.
Considerem a més que el fet d'implicar persones amb ganes i voluntat al funcionament de l'entitat i a l'atenció directe de persones amb Neurodiversidad, és una manera d'impulsar la conscienciació i implicació social i trencar amb els estereotips que s'associen a les persones amb aquest trastorn.
3. La nostra visió del voluntariat
Per a definir el voluntariat, utilitzarem la definició:
“Conjunt de persones que en el marc d'una entitat es comprometen de manera lliure i altruista a desenvolupar accions programades que contribueixin a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies”
PLA DE VOLUNTARIAT
El paper del voluntariat en l'associació té un paper molt concret i complementari al treball desenvolupat pels professionals de l'associació, que en cap cas el substitueix. La diferència entre els professionals de l'associació i el voluntariat ve donada pel tipus de vinculació, ja que no és una relació laboral, i pel tipus de tasca que desenvolupen, ja que són tasques de suport.
La relació entre l'associació i el voluntariat és bidireccional i considerem que les dues parts podran sortir enriquides.
La persona voluntària aporta a l'associació:
• Suport en les tasques a desenvolupar i als objectius que perseguim.
• Desenvolupar un paper de difusió d'informació i sensibilització social. El treball amb voluntariat té un efecte multiplicador, ja que aquest transmet la seva experiència a amistats, família, coneguts, etc.
• Proporcionar noves idees, ja que són persones amb inquietuds i motivació, que poden provenir de diferents disciplines acadèmiques i amb experiències vitals diferents, que poden aportar “aire fresc” a les activitats a desenvolupar.
• Fer que l'associació tingui més interès per part de la societat.
• Oportunitats perquè les persones amb Neurodiversidad, amb les quals tindran contacte directe puguin establir relacions socials, ampliant així el marc de relacions, experiències i vivències a les quals poden accedir.
L'associació aporta a la persona voluntària:
• Facilitar oportunitats a persones amb interès i inquietuds cap al col·lectiu de persones que atenem per a poder establir relacions socials i contacte directe amb elles.
• Aportar experiències que contribueixen al creixement personal, oferint la possibilitat de conèixer i realitzar activitats a persones amb un perfil cognitiu diferent, realitzar i contribuir al treball en equip de l'associació, etc.
• Facilitar formació i informació relacionada amb les tasques a realitzar i amb el perfil de persones que atenem. L'associació recolzarà en tot moment, a través dels professionals de l'associació, a la persona voluntària.
• Afavoreix el sentiment de pertinença a un grup que promou la transformació social a favor de les persones amb Neurodiversidad i les seves famílies.
4. Perfil i funcions de les persones voluntàries
4.1. Perfil
Les persones que vulguin participar de manera voluntària amb l'associació, han de complir dues característiques bàsiques:
• Tenir més de 16 anys.
• Comptar amb una estabilitat emocional, responsabilitat i compromís adequats al desenvolupament de la seva activitat com a voluntari.
A més, fa falta que les persones voluntàries:
• Disposin de temps lliure suficient per a desenvolupar les accions a les quals es comprometen.
• Respectar la intimitat i la confidencialitat de la informació que els hi proporciona.
• Tenir una actitud positiva i oberta cap a les persones amb Neurodiversidad, ganes i motivació de socialitzar-se amb elles.
4.2. Funcions.
Les funcions a realitzar per part del voluntariat de l'associació estan emmarcades dins de les activitats que es realitzen amb els Grups d'Oci.
El paper del voluntariat dins dels grups d'oci serà el de “persona de suport” a les activitats. Les persones voluntàries no hauran de planificar ni organitzar les activitats ni tampoc coordinar-se amb les famílies, ja que això serà tasca del professional de l'associació responsable del grup, o en defecte d'això la Junta directiva.
Com a “persona de suport”, la persona voluntària tindrà la tasca d'assistir a la trobada i dinamitzar les activitats que el professional responsable del grup hagi organitzat. La dinamització d'aquestes activitats serà duta a terme pel professional responsable juntament amb els voluntaris del grup.
Per tant, les hores del voluntariat a dedicar a l'associació seran exclusivament les hores d'activitats, sense haver de dedicar hores prèvies a programar-les.
Actualment, l'associació té tres grups d'oci dividits per franges d'edat:
• Grup de Petits
Al grup de petits participen els menors de 12 anys de l'associació, juntament amb els germans (també menors de 12 anys) que vulguin participar. És a dir, és un grup on participen nens i nenes amb Neurodiversidad, juntament amb germans o germanes d'aquests, també menors de 12 anys, sense diagnòstic.
Aquest grup es troba un 1 ó 2 vegadas a el mes i realitzen jocs i dinàmiques de grup. Lloc per determinar.
La coordinació amb les famílies i les activitats a realitzar són preparades i organitzades per una terapeuta de l'associació i la Junta directiva, la qual és la responsable del grup i serà la persona referent pel voluntariat que colabore amb aquest grup.
• Grup de Mitjans
Al grup de mitjans participen els nens i nenes d'entre 12 i 15 anys de l'associació.
Aquest grup es troba dos 2 dies al mes i realitzen dinàmiques de grup, lloc per determinar o participen en activitats socials o comunitàries, com assistir a les diferents fires i mercats que es realitzen a la comarca de la selva anar al cinema... en funció de la motivació i dels interessos dels participants al grup.
La coordinació amb les famílies i les activitats a realitzar són preparades i organitzades per una terapeuta de l'associació o la junta directiva en defecte d'això, la qual és la responsable del grup i serà la persona referent pel voluntariat que col·labori amb aquest grup.
• Grup de Joves
Al grup de joves participen els nois i noies majors de 15 anys de l'associació.
Aquest grup es troba un dissabte a la tarda en el mes. Les trobades són de 2 o 3 hores en funció de les activitats a realitzar.
Les activitats que es realitzen amb aquest grup són totes de caire social i comunitari i per tant, en molt poques ocasions utilitzem espais municipals. Amb aquest grup, les activitats són proposades pels mateixos usuaris, i alguns dels exemples d'activitats que es realitzessin poden ser són anar a sopar fora, assistir a esdeveniments del municipi i voltants de la comarca com el Mercat Medieval d'Hostalric, anar al cinema, anar a prendre alguna cosa a un bar, anar al teatre...
La coordinació amb les famílies i l'organització i planificació de les activitats del grup s'organitzen per un terapeuta de l'associació o la junta directiva en defecte d'això, el qual és la persona responsable del grup i serà la persona referent pel voluntariat que col·labori amb aquest grup.